• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Het eerste kwartaal zit erop. Voor aandelenbeleggers was het bepaald geen vetpot met een rendement van rond de één procent. Anderzijds, daar moet je tegenwoordig een jaar voor sparen dus vanuit dat perspectief gezien is het zo slecht nog niet.

Maart leek aanvankelijk een slechte maand te worden vanwege de geopolitieke onrust op de Krim. De onrust onder beleggers bleek van korte duur; nieuws over de dalende inflatie in de eurozone en de daarop dalende rentetarieven op de geld- en kapitaalmarkten hadden een grotere impact. De cijfers bevestigen de veronderstelling dat het tijdperk van zeer lage rentes in de eurozone nog niet afgelopen is. Goed nieuws voor aandelenbeleggers en zodoende kon de maand en daarmee het hele kwartaal zelfs afgesloten worden met winst.

Dat zelfs een hernieuwde expansionistische politiek van Rusland qua invloed niet kan opboksen tegen het beeld van langdurige lage rente is bijzonder te noemen. Het gebrek aan rendement in spaar- en obligatiemarkt weegt blijkbaar zwaarder dan de mogelijke risico’s in de aandelenmarkt. Neemt de aandelenmarkt met dit gedrag de geopolitieke ontwikkelingen te lichtvaardig op?

Portefeuilleontwikkeling en mutaties maart 2014

Het fonds sloot het eerste kwartaal af met een rendement van 4,3 procent, daarmee ca. 3 procent beter presterend dan het marktgemiddelde.

Het fonds was bij aanvang van de verslagmaand ruim 10 % liquide en per het einde van de maand is dit percentage opgelopen tot ruim 20 %.

De onrust in de markt vanwege de perikelen in de Krim gaf het fonds de kans om enkele opportunistische handelingen te verrichten. Zo verkocht het fonds begin van de maand het in bezit zijnde long derivaat op de AEX om deze vervolgens half maart weer te kopen en eind maart wederom te verkopen. Ook verkocht het fonds halverwege de maand langlopende putopties op de AEX als synthetische belegging. Tegen het einde van de maand werden wat kortlopende calls AEX verkocht met de portefeuille als dekking.

Een andere opportunistische actie was de koop van aandelen Gazprom. Deze grootste aardgasproducent ter wereld werd in een week tijd met ca. 30 % in koers teruggezet vanwege de Krim affaire. Nou was het bedrijf al bepaald niet hoog gewaardeerd (en om begrijpelijke redenen) maar circa viermaal de winst was toch wel heel erg gortig. Het fonds kon de verleiding niet weerstaan om een bescheiden belang (2 % van het fondsvermogen) te nemen. De timing bleek achteraf perfect; sinds aanschaf is de koers met ca. 18 % gestegen. De kans dat Gazprom een blijvertje in de portefeuille zal worden is niet groot. Het is in mijn optiek echter nog te vroeg om de winst te pakken en Gazprom blijft dus tot nader order in de portefeuille.

In de verslagmaand liepen de geschreven putopties op Mosaic waardeloos af; de ontvangen premie kon als gerealiseerde winst in de boeken worden bijgeschreven. In de verslagmaand werd op dit zelfde aandeel voor de helft van de positie calls geschreven met een looptijd tot september.

Het schrijven van putopties op aandelen is over het algemeen succesvol gebleken. Een uitzondering betreft het aandeel Corning, de maker van het krasbestendige glas van uw smartphone. Al enkele malen zijn er puts geschreven op dit aandeel en telkenmale is de premie volledig als winst bijgeschreven. Op zich een goede zaak. Maar vorig jaar rond deze tijd werden puts met een uitoefenprijs van 12 verkocht, nu staat de koers op 21. Gewoon stukken bijkopen in plaats van puts schrijven was achteraf gezien een betere tactiek geweest.

Per de maandultimo is de cashpositie van het fonds opgelopen tot ruim 20 %. De aandelenmarkten zijn over het algemeen vanuit de optiek van het fonds adequaat gewaardeerd. Kwesties als de Krim en mogelijk teleurstellende eerste kwartaalcijfers van enkele multinationals met aanzienlijke activiteiten in opkomende markten zullen waarschijnlijk voor voldoende kansen zorgen om op aantrekkelijker waarderingsniveau’s beleggingen te accumuleren.

Ook deze maand mocht het fonds zich verheugen in een gezonde belangstelling voor haar participaties. Er werd voor 1 miljoen aan nieuwe participaties uitgegeven.

Tot slot wil ik de lezers van het maandbericht graag attenderen op het jaarverslag 2013. Met ingang van heden is dit op de website geplaatst. De website van ons fonds is in een nieuw jasje gestoken en is nu ook volledig “responsive” en daarmee technisch weer volledig bij de tijd.

Download het volledige maandbericht van maart 2014 (PDF)