• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Wederom een maand waarbij de westerse aandelenmarkten nauwelijks van hun plaats kwamen. De kwartaalcijfers van bedrijven gaven daar over het algemeen ook geen reden voor, weinig verrassingen. De algemene teneur is dat Europa licht herstel toont, er sprake is van afkalvende groei in opkomende markten, er geen verdere verbetering van de marges te rapporteren valt en dat bedrijven last hebben van nadelige valutaontwikkelingen.

De markt straft bedrijven die tegenvallend presteren slechts mild. Al op beperkt lager koersniveau is er voldoende vraag, uitzonderingen daargelaten. Speculaties in de markt dat de ECB mogelijkerwijs met uitzonderlijke maatregelen gaat komen om deflatoire tendensen te bestrijden voeden de aandelenmarkt in positieve zin.

De gedachte dat de ECB straffeloos staatsobligaties kan gaan opkopen zorgt ook voor een verrassend hoge vraag naar Spaanse en Italiaanse staatsleningen. De renteniveaus voor deze landen liggen nu zelfs lager dan voor het uitbreken van de eurocrises. Ook de beurzen van Italië en Spanje doen het dit jaar aanzienlijk beter dan de rest van Europa.

Beleggers staan zelfs weer in de rij om banken te voorzien van achtergestelde, eventueel in aandelen te converteren leningen, waarbij rendementen worden geaccepteerd die onder de 6 % liggen.

Wat een 0 procent rentebeleid al niet teweeg kan brengen...

Het is een bekend adagium: “de markt heeft altijd gelijk” maar in dit geval heb ik toch mijn twijfels.

Maart leek aanvankelijk een slechte maand te worden vanwege de geopolitieke onrust op de Krim. De onrust onder beleggers bleek van korte duur; nieuws over de dalende inflatie in de eurozone en de daarop dalende rentetarieven op de geld- en kapitaalmarkten hadden een grotere impact. De cijfers bevestigen de veronderstelling dat het tijdperk van zeer lage rentes in de eurozone nog niet afgelopen is. Goed nieuws voor aandelenbeleggers en zodoende kon de maand en daarmee het hele kwartaal zelfs afgesloten worden met winst.

Dat zelfs een hernieuwde expansionistische politiek van Rusland qua invloed niet kan opboksen tegen het beeld van langdurige lage rente is bijzonder te noemen. Het gebrek aan rendement in spaar- en obligatiemarkt weegt blijkbaar zwaarder dan de mogelijke risico’s in de aandelenmarkt. Neemt de aandelenmarkt met dit gedrag de geopolitieke ontwikkelingen te lichtvaardig op?

Portefeuilleontwikkeling en mutaties maart 2014

Het ex dividend gaan van Swiss Re en Belgacom werd aangegrepen om de belangen in deze fondsen verder uit te breiden. Ook een stevige koersdaling van Airbus werd aangegrepen om het belang wat te verhogen. Het relatief kleine restbelang in General Electric werd verkocht. De geschreven callopties op de AEX liepen deze maand waardeloos af en de ontvangen premie kon als gerealiseerde winst in de boeken worden bijgeschreven.

De liquiditeitspositie van het fonds is met ca. 15 % nog steeds aan de ruime kant.

Enkele aandelen staan op het verlanglijstje maar de waarderingen van deze aandelen zijn in de optiek van het fonds nog niet aantrekkelijk genoeg. Deze strategie werkt helaas niet altijd.

Het Franse Alstom stond ook op het lijstje maar wordt voor onze neus weggekaapt door General Electric of Siemens die allebei hun interesse in een overname hebben uitgesproken. Een goede wake up call. Grote, succesvolle bedrijven bulken van de cash en krijgen het lastig om autonome groeidoelstellingen te verwezenlijken. Overnames van bedrijven met een zwakke financiële positie maar een goede productportfolio kunnen dan interessant zijn. Alstom is hier een typisch voorbeeld van. De speurtocht naar bedrijven met een soortgelijk profiel als Alstom gaat in een hogere versnelling.

Download het volledige maandbericht van april 2014 (PDF)