• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Aanvankelijk vierde het pessimisme deze maand de boventoon met vooral in Europa dalende koersen. Halverwege de maand draaide het sentiment op signalen dat de ECB mogelijk onorthodoxe maatregelen zal aankondigen om te voorkomen dat de deflatoire tendensen in de eurozone zich verder ontwikkelen.

Aanvankelijk vierde het pessimisme deze maand de boventoon met vooral in Europa dalende koersen. Halverwege de maand draaide het sentiment op signalen dat de ECB mogelijk onorthodoxe maatregelen zal aankondigen om te voorkomen dat de deflatoire tendensen in de eurozone zich verder ontwikkelen. Velen vragen zich al een tijdje af of de rente nog lager kan. Wel dat kan. In Zwitserland bijvoorbeeld bedraagt de rente op 10 jarig staatspapier ca. 0,50 %. En we kennen natuurlijk allemaal het voorbeeld van Japan.

De eurozone kent veel overeenkomsten met het Japan van ca. 20 jaar geleden: een vergrijzende en krimpende bevolking, hoge staatsschulden en een zwak bankwezen wat herstellende is van overcreditering. Nu zijn er binnen de eurozone natuurlijk grote verschillen maar alles opgeteld zijn er aardig wat overeenkomsten.

Het tot voor kort ondenkbare gaat dus hier ook plaatsvinden, de staat financiert zich nagenoeg gratis. Dat klinkt allemaal leuk voor de staat maar is het dat ook? Voor de staat is de zogenaamde reële rentevergoeding (de rentevergoeding gecorrigeerd voor inflatie) van meer belang en die is nog steeds positief. De staat wordt er per saldo dus niet veel wijzer van. Eerst indien de reële rentevergoeding negatief wordt gaat de staat garen spinnen.

Voor u als belegger draait het uiteindelijk ook om de reële rentevergoeding. Een rente van 4 % en een inflatie van 3 % komt op hetzelfde neer als een rente van 1 % en 0% inflatie. Maar 4 % “ klinkt en voelt” natuurlijk lekkerder.

Terug naar de aandelenmarkt. De dalende rente is goed nieuws voor de waardering van aandelen. Een lagere rente betekent dat aandelen relatief aantrekkelijker worden bij verder gelijkblijvende omstandigheden.

De kapitaalmarkt is in de eurozone dit jaar zeer fors gedaald, variërend van ruim1 % in Nederland en Duitsland tot ca. 2 % voor Italië en Spanje.

Normaliter zou een degelijke beweging een enorme impuls voor de aandelenmarkt betekenen, zeker omdat nagenoeg niemand een dergelijke renteontwikkeling voor dit jaar heeft voorzien en het dus niet reeds was ingecalculeerd door de markt. Dit jaar zijn de grote Europese aandelenindices slechts marginaal gestegen. Geopolitieke ontwikkelingen en angst voor economische terugval worden als hoofdschuldigen aangewezen. Zodra deze twee factoren wat minder zwaar gaan wegen op het sentiment, kunnen de aandelenmarkten nog een mooi najaar tegemoet zien.

Portefeuilleontwikkeling en mutaties

Vorige maand brachten het fonds de cashpositie reeds terug vanwege de toegenomen relatieve aantrekkelijkheid van de aandelenmarkt. Begin deze maand is de cashpositie verder teruggebracht en is het fonds nagenoeg voor 100 % belegd.

Het fonds maakte gebruik van koersdalingen bij Veolia en TEVA om de positie in deze bedrijven te vergroten. Veolia is nu na Royal Dutch/Shell de tweede positie van het fonds met een gewicht van 6,60 %.

De portefeuille van het fonds heeft naast enkele zogenaamde groeiaandelen en turnaround kandidaten, fikse posities in hoog dividendaandelen. Ruim 35 % van de portefeuille is belegd in bedrijven die op basis van de huidige koersen minimaal 4 % dividend uitkeren. Enkele, zoals bijvoorbeeld Belgacom, EDF, Swiss Re en Veolia zitten nog op 5 % of hoger.

Download het volledige maandbericht van augustus 2014 (PDF)