• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Fondsperformance

Het fonds boekte over de maand oktober 2014 een beleggingsresultaat van – 3,37 %. Het rendement over 2014 bedraagt 5,50 % (inclusief ingehouden dividendbelasting). Vanaf oprichting (mei 2008) boekte het fonds een cumulatief rendement van 100,04 % (eveneens inclusief ingehouden dividendbelasting).

Het gemiddeld rendement per jaar bedraagt 15,38 %.

Bij het opmaken van het vorige maandbericht stonden we op een mooi rendement voor dit jaar van ruim 9 %. Binnen twee weken was dit verdampt, sterker nog, ons fonds stond op een –gering- verlies voor het jaar. Dat aandelenmarkten in zo’n korte tijd tussen de 10 en 15 % aan waarde inleveren is niet alledaags. Als hoofdschuldigen voor deze plotsklapse omslag van het sentiment werd gewezen op enkele zwakke economische indicatoren uit de eurozone en voor het eerst ook uit Duitsland. Daarnaast deed het IMF een duit is het zakje door te stellen dat de kans op een nieuwe recessie in de eurozone 40 % is. Met name dat laatste bericht zorgde voor chocoladeletter koppen in de media. En dan was daar ook nog de pijlsnel dalende olieprijs. Allemaal massaal naar de uitgang was aldus het parool.

Deze ontwikkeling heeft ook uw fondsbeheerder verrast. En niet alleen verrast, ik kon het ook niet goed begrijpen. Dat er sprake is van zeer beperkte economische ontwikkeling in de eurozone is naar mijn mening bepaald geen verrassing en bij dat IMF verhaal werd vergeten te melden dat de kans op een recessie in de eurozone begin dit jaar werd gesteld op 30 %, dus zo’n enorme verandering is dat nou ook weer niet. En... de rente staat niet voor niets rond de 0 %, we mogen qua economische groei niet al te hoge verwachtingen hebben.

Het is vooral de renteontwikkeling die een stuwende kracht is voor de aandelenmarkt. Op basis van indicatoren als bijvoorbeeld de yieldratio (de verhouding tussen dividendrendement en het rendement op “risicovrije” staatsobligaties) en de risicopremie (het verschil tussen het aanvangsrendement op aandelen versus het “risicovrije” rendement) is de aandelenmarkt zeker niet overgewaardeerd. Mocht de rente serieus gaan stijgen dan wordt het een ander verhaal, maar gegeven de economische ontwikkelingen en de berg aan schulden van overheden zal dit zo’n vaart niet lopen in mijn optiek. Op basis van deze overwegingen besloot ik niet mee te gaan met het sentiment en de verleiding te weerstaan om ook over te gaan tot liquidatie van beleggingen.

In de tweede helft van oktober herstelden de aandelenmarkten zich, uitmondend in verliezen op maandbasis van enkele procenten op de Europese beurzen tot zelfs geringe plussen voor de Amerikaanse aandelenmarkt. De derde kwartaalcijfers van Amerikaanse ondernemingen waren over het algemeen beter dan verwacht; die van Europese bedrijven waren wat zwakker en ook de vooruitzichten op de korte termijn zijn bij Europese bedrijven voorzichtig te noemen. We zien dit terug in de beurskoersen. Voor het jaar staan de Europese markten licht in de min en de Amerikaanse S&P 500 index staat op een mooie plus van 9 %.

Wellicht ten overvloede: ons fonds belegt hoofdzakelijk in Europese bedrijven.

Portefeuilleontwikkeling en mutaties.

De in september verkochte call-opties op de AEX expireerden waardeloos in de verslagmaand en de ontvangen premie van een kleine 100.000 kon als gerealiseerde winst in de boeken worden bijgeschreven.

Ons fonds presteerde deze maand voor het eerst dit jaar slechter dan haar benchmark. Het fonds heeft relatief stevige posities in de olie- en gasindustrie, de mijnbouw en aluminium- en staalindustrie. Onze belangen in deze sectoren deden het, behoudens aluminium producent Norsk Hydro, afgelopen maand zowel absoluut als relatief slecht. Het fonds had en heeft geen positie in Fugro, dus die gifbeker is ons bespaard gebleven. Daarnaast had het fonds last van fikse koersdalingen op een tweetal posities, zijnde Rolls- Royce (de producent van o.m. vliegtuigmotoren) en Gemalto. RR slikte de eerder uitgesproken verwachting van herstel van de winstgroei voor 2015 in. Dit is een tweede aanpassing van de verwachtingen in één jaar tijd en de markt toonde zich genadeloos: de koers daalde met 15%. Het aandeel noteert nu ca. 12 keer de winst. Goedkoop voor een bedrijf met voldoende perspectief op autonome groei op de langere termijn. Voor het fonds reden om het belang in RR met ca. 20% te verhogen.

In september begon het fonds met de opbouw van een belang in Gemalto, wereldmarktleider in digitale beveiliging. Daar hadden we beter even mee kunnen wachten. De koers daalde zeer fors deze maand op basis van toenemende onrust over de toekomstige groeiperspectieven voor dit bedrijf door de komst van onder andere Apple Pay. Gemalto heeft een stevige waardering, juist vanwege het verwachte groeiperspectief. Als dat perspectief verdwijnt valt ook de rechtvaardiging van de waardering weg. Dan is het aandeel bovengemiddeld kwetsbaar. Het kwartaalbericht van Gemalto was, hoewel geheel volgens eerder uitgesproken verwachtingen, niet voldoende om de negatieve stemming te keren. Het fonds kocht deze maand tegen lagere koersen stukken bij; het aanvankelijk geringe belang van 3000 aandelen werd gedurende de verslagmaand verhoogd tot 12000 aandelen. Op maandbasis daalde de koers met maar liefst 15 %.

We zullen zien of het een cadeautje van de markt was om tegen lagere koersen te mogen bijkopen... ons fonds begeeft zich in het –goede?- gezelschap van Goldman Sachs, die na het sluiten van de maand bekendmaakte haar belang in Gemalto de afgelopen maand te hebben uitgebreid tot 3 %.

Het fonds nam afscheid van Airfrance/KLM. In tegenstelling tot bijvoorbeeld IAG en Lufthansa lukt het bij dit bedrijf niet om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Tot mijn schrik en verbazing is het eigen vermogen van dit bedrijf nu zelfs negatief, waarmee de toegang tot de kapitaalmarkt feitelijk is afgesloten. We realiseerden een stevig verlies op deze belegging. De meesten onder u zullen zeggen: I told you so...

Een positieve verrassing kwam deze maand van Belgacom. Na publicatie van de derde kwartaalcijfers liep de koers op tot ca. 30; een niveau dat we sinds eind 2007 niet meer hebben gezien. Vorig jaar konden we ons belang in Belgacom nog stevig uitbreiden op een koers van ca. 17. Er is feitelijk niet veel veranderd in de strategie van Belgacom en de marktomstandigheden sedert vorig jaar. Voor mij weer een bevestiging dat de aandelenmarkt zeker niet te allen tijde perfect is als het gaat om de waardering van een bedrijf.

Ondanks de genoemde tegenvallers was de fondsprestatie deze maand met - 3,37 % in lijn met bijvoorbeeld de eurostoxx 50 index, die 3,56% inleverde. De benchmark van het fonds hield de koersdaling deze maand beperkt tot 1,12 %. Het fonds is per de maandultimo min of meer vol belegd.

Download het volledige maandbericht van oktober 2014 (PDF)