• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Fondsperformance

Het fonds boekte in januari 2015 een rendement van 3,62 %. Het rendement sinds oprichting ( mei 2008 ) bedraagt 108,62 % of per jaar 16,09 %.

Marktontwikkelingen afgelopen maand.

Een stormachtig begin van het nieuwe jaar!

Zwitserse beleggers zagen hun buitenlandse beleggingen in één klap met ca. 20 % in waarde dalen en hun beleggingen op de Zwitserse beurs daalden met zo’n 10 %. Dit alles met dank aan de Zwitserse centrale bank die onverwacht aankondigde dat de koppeling tussen de SFR en de Euro met onmiddellijke ingang werd losgelaten. Niet alleen Zwitsers werden getroffen, er schijnen nogal wat particuliere hypotheken in SFR te zijn afgesloten door Oost-Europeanen omdat de rente op SFR zo lekker laag is. Deze mensen zien hun schuld ineens met 20 % stijgen.

Voor het eerst sinds tijden werd ook de aandelenmarkt in de VS door de ontwikkelingen in Europa beïnvloed. De euro daalde enkele procenten in waarde ten opzichte van de US $ als gevolg van het aangekondigde opkoopprogramma van de ECB. Uit de gepubliceerde jaarcijfers van veel Amerikaanse ondernemingen komt naar voren dat de reeds vorig jaar ingezette stijging van de dollar pijn begint te doen. Met de voortgaande appreciatie van de dollar in deze verslagmaand nemen partijen winst op Amerikaanse aandelen en wordt er geswitcht naar Europese aandelen met veel internationale exposure. De Amerikaanse beurzen daalden met zo’n 3 %.

Europa profiteerde volop en gemiddeld stegen de koersen ca. 6 %. Vooral bedrijven in de sector dagelijkse consumentengoederen met veel exposure buiten Europa deden het goed. Zo steeg bijvoorbeeld Unilever met maar liefst 18 % in koers hoewel het management voor 2015 een zeer matige prognose in het vooruitzicht heeft gesteld.

De koersbewegingen zijn dus in behoorlijke mate ingegeven door verwachtingen omtrent de verhoudingen tussen valuta’s. De rente daalde overal ter wereld verder na de bekendmaking van het nieuwe opkoopbeleid van de ECB. Frappant genoeg daalde de 10 jarige rente in de VS in absolute getallen harder dan de Duitse 10 jarige rente. In de VS daalde deze met een half procent tot ca. 1,65 % in Duitsland met een kwart procent tot ca. 0,25 %.

De aandelenmarkten hebben deze maand voor de zoveelste keer de bevestiging gekregen dat het met de renteontwikkelingen voorlopig niet zo’n vaart zal lopen. We blijven in een klimaat van extreem lage rente wat in het geval voor de eurozone tenminste tot en met 2016 zal gelden.

Op het olie- en grondstoffenfront bleef het onrustig. Per saldo daalden de prijzen nog wat verder wat zich vertaalde in dalende koersen voor de aandelen van bedrijven die in deze sector actief zijn.

Portefeuilleontwikkeling en mutaties.

Onze portefeuille had het deze maand niet makkelijk en bleef enkele procenten achter op het Europees gemiddelde. Onze relatief forse belangen in energie en grondstoffen zorgen voor tegenwind. Het is weliswaar een momentopname maar niettemin teleurstellend.

Op een enkele uitzondering na, presteerden onze energie- en grondstof gerelateerde belangen wederom matig tot slecht. De zwakste performers waren Glencore en Gazprom, deze aandelen daalden ca. 15 %. Ook ons belang in het Amerikaanse Micron daalde met ruim 15 % in waarde ondanks een beter dan verwacht jaarresultaat en goede perspectieven voor het lopend boekjaar.

We hadden wel enkele fikse stijgers, zoals Airbus, Veolia en Belgacom maar dit bood onvoldoende compensatie. Door bovengenoemde ontwikkelingen is Veolia met een aandeel van 7 % momenteel het grootste belang in de portefeuille. Royal-Dutch/ Shell is nu een goede tweede met 6,50 %.

Het actuele dividendrendement op Shell bedraagt nu ca. 6 %. Zelfs met een mogelijke dividendverlaging is deze dividendstroom aantrekkelijk te noemen afgezet tegen een nihil rendement op een staatslening. Naar aanleiding van de jaarcijfers werd het belang in Deutsche Bank licht uitgebreid. Het koersgeweld in aanloop op het ECB besluit gaf aanleiding om een beperkt aantal kortlopende callopties op de AEX te schrijven met de portefeuille als dekking. Het omslagpunt van deze positie ligt bij een AEX van ca. 450 punten.

Download het volledige maandbericht van januari 2015 (PDF)