• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

De eerste verliesmaand dit jaar voor de Europese aandelenmarkten. Gemiddeld daalden de koersen in Europa met enkele procenten. De deze maand gepubliceerde bedrijfsresultaten vielen over het algemeen zeker niet tegen. Zoals verwacht hadden internationaal opererende Amerikaanse bedrijven last van het valutaeffect en het omgekeerde was het geval bij internationaal opererende Europese ondernemingen. De belangrijkste maatstaf om te meten of het nou echt wat beter gaat, is toch de volumeontwikkeling van de omzet. Deze was mager te noemen en daarmee het beeld bevestigend van een bescheiden economische ontwikkeling. Blijkbaar is de euforie rond rente en valuta in Europa wat uitgewerkt want de markten daalden in de tweede helft van april met meer dan 5 %. Dat neemt niet weg dat er nog immer fikse winsten op de borden staan voor de markt dit jaar en wel ca. 15 % voor Europa en ca. 2 % voor de VS.

Fondsperformance

Het fonds boekte in april 2015 een rendement van 0,54 %. Het rendement sinds oprichting (mei 2008) bedraagt 124,00 % of per jaar 17,71 %.

Marktontwikkelingen afgelopen maand.

De eerste verliesmaand dit jaar voor de Europese aandelenmarkten. Gemiddeld daalden de koersen in Europa met enkele procenten.

De deze maand gepubliceerde bedrijfsresultaten vielen over het algemeen zeker niet tegen. Zoals verwacht hadden internationaal opererende Amerikaanse bedrijven last van het valutaeffect en het omgekeerde was het geval bij internationaal opererende Europese ondernemingen. De belangrijkste maatstaf om te meten of het nou echt wat beter gaat, is toch de volumeontwikkeling van de omzet. Deze was mager te noemen en daarmee het beeld bevestigend van een bescheiden economische ontwikkeling.

Blijkbaar is de euforie rond rente en valuta in Europa wat uitgewerkt want de markten daalden in de tweede helft van april met meer dan 5 %. Dat neemt niet weg dat er nog immer fikse winsten op de borden staan voor de markt dit jaar en wel ca. 15 % voor Europa en ca. 2% voor de VS.

Portefeuilleontwikkeling en mutaties

Het fonds was bij aanvang van de maand voor ca. 30 % cash. Op Norsk Hydro en Mosaic na, boekten onze energie- en grondstof gerelateerde aandelen afgelopen maand mooie koerswinsten. NH daalde met zo’n 15 % in koers ondanks een verzevenvoudiging van de gerapporteerde winst in het eerste kwartaal van dit jaar. Overname geweld valt te rapporteren bij geneesmiddelenproducent Teva. Teva heeft een vijandig overnamebod uitgebracht op Mylan, de grootste concurrent van Teva. Hoe dit gaat uitpakken is nog onzeker maar het ziet er naar uit dat Mylan zijn huid (te?) duur zal verkopen. Verhoogde dijkbewaking bij Teva is het devies.

Nieuw in de portefeuille is het Chinese bedrijf Alibaba. Alibaba is vorig jaar september naar de Amerikaanse beurs gebracht en het was de grootste beursintroductie ooit in de Amerikaanse geschiedenis. Alibaba is de Chinese versie van Amazon, Ebay, Bol.com, Marktplaats e.d. en is daarnaast ook actief met diensten als cloudcomputing/mobilepayment etc. De beurs- introductie was indertijd een uitslaande brand. De uitgifteprijs werd vastgesteld op $ 68 en op de eerste dag van verhandeling werd het aandeel meteen rond de $ 95 verhandeld. De koers steeg in de maanden daarop tot ca. $ 120 waarna een gestage daling volgde tot ca. $82. Daarmee is de koers gedaald tot het laagste punt sinds introductie. De markt begint zich wat zorgen te maken over de snelle toename van de kosten bij het bedrijf; wat zogenaamde legal issues betrekking hebbende op de verkoop van vervalste producten via het platform van Alibaba en het naderende einde van de lock-up periode van vroege investeerders en personeel. Dit alles doet de koers geen goed. In de optiek van het fonds is Alibaba een uitstekende lange termijn investering en de gedaalde koers geeft nu een mogelijkheid om op een –voor internet gerelateerde bedrijven- redelijk prijsniveau in te stappen. Ons belang is op dit moment met ca. 1,50 % van het fondsvermogen nog bescheiden. De kwartaalcijfers van ASML waren aanleiding om op bescheiden schaal een derivaat op dit bedrijf aan te schaffen waarmee gespeculeerd kan worden op een koersdaling.

Deutsche Bank en Commerzbank moesten beiden ca. 10 % inleveren deze maand. DB vanwege de hoger dan verwachte boete ad 2,5 miljard! Commerzbank, die ook al een hoger dan verwachte boete heeft gekregen, meende in tegenstelling tot de verwachting van de markt de boete meteen te compenseren met een verhoging van het aandelenkapitaal. De eerste kwartaalcijfers van de Commerzbank waren overigens zeer goed. Net als ING zal Commerzbank dit jaar weer dividend gaan uitkeren. De koersdaling van Commerzbank hebben we benut om het belang wat uit te breiden. De cashpositie van het fonds is deze maand met ca. 3 % afgenomen tot ca. 27 %.

Download het volledige maandbericht van april 2015 (PDF)