• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Fondsperformance

Het fonds boekte in juni 2016 een rendement van – 2,36 %. Het cumulatieve rendement vanaf oprichtingsdatum van het fonds ( april 2008) bedraagt 92,16 %.

Marktontwikkelingen afgelopen maand

De zenuwen van de belegger zijn het afgelopen halfjaar behoorlijk op de proef gesteld met fikse koersdalingen in het begin van dit jaar en de paniekerige reactie direct na de uitslag van het Britse referendum van 23 juni. In de tussenliggende maanden bewogen de aandelenmarkten nauwelijks. Gemiddeld genomen moet geconstateerd worden dat de Europese en Aziatische aandelenmarkten slecht hebben gepresteerd en de Amerikaanse markt een bescheiden positief resultaat boekte.

Resultaten beursindices en het MM Fortune Fund over het eerste halfjaar 2016:

LandIndexResultaat
ChinaShanghai composite- 17.14%
JapanNikkei 225- 17.61%
Verenigde StatenS&P 2502.69%
EurozoneStoxx Europe 600- 9.83%
BenchmarkAEX/AMX- 7.22%
MM Fortune Fund - 2.64%

Zonder twijfel de grootste verrassing is denk ik het feit dat de Engelse beurs met een plus van ruim 4 % de best presterende grote aandelenmarkt in Europa was. Per saldo steeg de Engelse beurs zelfs na de uitslag van het referendum. Deze stijging is vooral ingegeven door de forse koersdaling van het Engelse pond ten opzichte van de euro. In de Engelse hoofdindex, de FTSE100, zitten vooral internationaal georiënteerde bedrijven en de in het buitenland gemaakte winsten tikken in ponden omgerekend harder aan.
De euro belegger die in Engelse ponden genoteerde bedrijven belegt heeft een valutaverlies van ca.13 % te slikken, dus per saldo geen betere prestatie dan het gemiddelde van de eurozone.

De commotie rondom Brexit zorgde voor nog weer verder dalende rentes in Europa. Deze maand is op dat gebied wederom historie geschreven; de Nederlandse staat krijgt geld toe bij het uitgeven van leningen met een looptijd van 10 jaar. De leningen met een kortere looptijd waren al eerder in de zone van negatieve rente beland maar nu dus ook de 10 jarige. Zelfs de rente op Engelse staatsleningen daalde, ondanks een sterk in waarde gedaalde munt en groeiende onzekerheid over de Engelse economie en de bestuurbaarheid van het land.

Ik krijg de neiging om wat betreft rente, staatsschulden en centrale banken de handdoek in de ring te gooien, het gaat mijn verstand te boven. In het halfjaarbericht wat binnenkort op de website wordt geplaatst zal worden geprobeerd wat meer inzicht te geven in de bijzondere en uitzonderlijke ontwikkelingen in de wereld van geld(lees schuld) en rente.

Over de uitleg van het Brexitreferendum heb ik mijn twijfels. Natuurlijk weet ik dat het in een democratie gaat om de meerderheid, maar dan wel rekening houdend met de minderheid. Een zo’n gering verschil tussen voor- en tegenstanders kan en mag toch niet doorslaggevend zijn voor een besluit wat zulke verstrekkende gevolgen heeft voor een land en haar bevolking? Ik moet de politicus nog zien die op basis van een 51/49 uitslag de verantwoordelijkheid neemt en zijn naam verbindt aan een dergelijk majeur besluit.

Direct na de uitslag werd door politici en de beurs de conclusie getrokken dat het over is, maar nu we ruim een week verder zijn begint de nuance terug te komen in het debat. Ik hanteer vooralsnog de stelling inzake brexit dat de soep niet zo heet wordt gegeten als opgediend. Daar is het beleggingsbeleid dan ook op gebaseerd en de afgelopen maand is het aandelenbelang (in)direct uitgebreid.

De nuance is ook weer enigszins teruggekeerd op de beurs, hoewel nuance en de beurs in wezen een contradictie is. De grootste verliezen zijn weggewerkt met dien verstande dat dit niet geldt voor aandelen in het bank- en verzekeringswezen. Daar blijft heel weinig van over. De in Nederland genoteerde banken en verzekeraars zijn dit jaar met gemiddeld zo’n 30 % in koers gedaald. Het kan nog erger, in Engeland en Duitsland zijn bankaandelen dit jaar met meer dan 40 % in koers gedaald. Grote boosdoener lijkt het rentebeleid van de ECB te zijn in combinatie met een weer aangewakkerde angst voor het uiteenvallen van de euro.

Samenvattend was dit eerste halfjaar voor de aandelenbelegger bepaald niet eenvoudig. Op de bank krijg je niets meer voor je geld maar de beurs was dit halfjaar een nog slechtere plek.

In het halfjaarbericht zal uitgebreid worden ingegaan op de ontwikkelingen van de markten en ons fonds. Het zal rond 20 juli op de website worden geplaatst.

Portefeuilleontwikkeling en mutaties.

Onze portefeuille daalde een paar procent en stak daarmee positief af tegen wat er gemiddeld in Europa plaatsvond. Over de eerste 6 maanden daalde de participatiewaarde van het fonds met 2,64 %. Daarmee presteerde het fonds ca. 4,50 % beter dan haar benchmark en ca. 7 % beter dan de Eurostoxx 600 index.
Het fonds nam deze maand afscheid van het belang in Vivendi. Vivendi stort zich wederom in de telecomaanbieders, dit keer in de vorm van een belang in Italcom. Verder krijgt de deelneming Canal+ steeds meer last van Netflix en soortgelijke concurrenten. Het aandeel ligt al ruim een jaar roerloos en het ruime dividend wordt qua koers niet meer ingelopen. Het perspectief voor een wending van de gang van zaken is erg beperkt.

Deze maand liepen geschreven putopties op het aandeel Gemalto waardeloos af. Van de dip na het Brexitreferendum werd gebruik gemaakt om een nieuwe positie in geschreven puts Gemalto in te nemen. Ook verkocht het fonds tijdens de hectiek rond brexit kortlopende puts en calls op de AEX. De augustus puts 420 en de augustus calls 450 werden verkocht voor een totale premie van ruim 32. Indien de AEX op expiratiedatum in augustus boven de 390 staat en onder de 480 is de positie winstgevend. Zoals altijd het geval zijn de kortlopende geschreven puts een alternatief voor directe belegging van de aanwezige cashpositie. De onderliggende waarde van de geschreven putopties AEX bedraagt 1 miljoen euro.

Ook meende het fonds wat extra aandelen ABN te moeten opnemen. De positie in ABN was slechts beperkt en de daling van de koers tot onder de introductieprijs van vorig jaar november leek een goede gelegenheid om de positie wat uit te breiden. Daar had het fonds beter even mee kunnen wachten. Het fonds kocht stukken ABN op ca. 16,50 om de koers nadien in rap tempo verder te zien dalen naar ca. 15. In het brexitgeweld lagen alle banken en verzekeraars er beroerd bij maar dat ook ABN als relatief risicoarme bank er zo van langs kon krijgen heeft mij verrast. Nou heb ik wat betreft het beleggen in banken niet bepaald het beste trackrecord maar ABN op deze prijs lijkt mij toch een aantrekkelijke zaak. Als brexit de inleiding zal blijken te zijn voor het einde van de EU en de euro als munt dan liggen de kaarten inderdaad anders. Blijkbaar is de markt een dergelijk scenario aan het verdisconteren.

De netto cashpositie van het fonds bedraagt na verwerking van het effect van derivaten per de maandultimo ca. 8 %.

Den Haag, 30 juni 2016

Michiel Goris

Download het volledige maandbericht van juni 2016 (PDF)