• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Fondsperformance

Het fonds boekte in april 2017 een rendement van -0,01 %. Het cumulatieve rendement sinds oprichtingsdatum (1 mei 2008) bedraagt 127,25 %.

Marktontwikkelingen afgelopen maand

De uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gaven de aandelenmarkt voldoende geruststelling dat net als recentelijk in Nederland, de rechts-populistische beweging geen meerderheid gaat halen. Daags na de uitslag van deze Franse verkiezingen konden de Europese beurzen enkele procenten aan waarde bijschrijven. In het kielzog hiervan steeg de euro ten opzichte van de US dollar eveneens een paar procent.

Ook deze maand weer overname nieuws in Nederland. Dit keer betrof het Accell, de in Heerenveen gevestigde producent van fietsen. Net als bij Akzo en Unilever heeft ons fonds indertijd aandelen Accell in portefeuille gehad maar al jaren geleden met winst verkocht. Zitten blijven is niet altijd een vuistregel, maar in deze gevallen had het goed uitgepakt.

De stemming op de meeste beurzen was deze maand positief, niet alleen vanwege de Franse verkiezingsuitslag maar ook vanwege de over het algemeen genomen positieve kwartaalberichten uit het bedrijfsleven.

Met de economie redelijk op stoom wordt het alsmaar raadselachtiger waarom de ECB onverminderd doorgaat met het opkopen van met name staatsschulden ter waarde van 60 miljard per maand en de rente onder de nul procent houdt. De ECB voert onder meer als argument aan dat er nog immer weinig tot geen inflatie is. Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Een woning in de randstad is de afgelopen 4 jaar fiks duurder geworden met dank aan de extreem lage rente. Het lijkt dat wonen goedkoper is geworden door de lage rente maar vaak wordt vergeten dat er veel meer afgelost moet worden. Ik heb wel eens eerder in een maandbericht opgemerkt dat het uiteindelijke doel van de ECB wel eens gelegen zou kunnen zijn in het “verwijderen“ van een groot deel van de uitstaande staatsschulden aangezien deze met de demografische tendensen in Europa op lange termijn onhoudbaar zullen blijken te zijn.

So far so good, in de financiële markten en ook in de reële economie wordt er amper op gereageerd; de euro behoudt min of meer zijn waarde ten opzichte van andere valuta en er is geen sprake van wantrouwen bij het publiek over de waarde van geld.

Portefeuilleontwikkeling en mutaties.

Onze portefeuille presteerde deze maand teleurstellend. De Eurostoxx 600 boekte deze maand een winst van 1,85 %, terwijl ons fonds min of meer onveranderd noteerde. Twee posities resulteerden in dik rode cijfers; de shortpositie in Tesla en de recente aanschaf in de rederij Dryships. De shortpositie in Tesla werd met een stevig verlies afgewikkeld. Tesla steeg tot een nieuw hoogtepunt, niettegenstaande de opmerking van het bedrijf zelf dat de marges op het nieuwe model “terrible” zullen zijn. De marktwaarde van Tesla( >50 miljard dollar) is inmiddels hoger dan dat van Ford en General Motors en benaderd die van BMW. Ik kan er met mijn pet niet bij maar het staat wel op het bord.

Dryships is een ander verhaal. Het ziet er naar uit dat ons fonds slachtoffer geworden is van ongekende manipulatie van een mistige grootaandeelhouder. Het bedrijf heeft recentelijk voor 500 miljoen dollar aan nieuw geld opgehaald door uitgifte van nieuwe aandelen bij een enkele partij maar de beurswaarde is nadien verschrompeld tot een kleine 100 miljoen. Hier klopt iets niet. Het bedrijf staat genoteerd op de Amerikaanse beurs en valt dus onder de bepaald gedegen regelgeving in de VS voor beursgenoteerde ondernemingen. Ik zal u niet vermoeien met alle details maar ons fonds overweegt om bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC te informeren of een onderzoek naar de gang van zaken mogelijk is.

Ook onze posities in grondstoffensector moesten deze maand een stapje terug doen wat de performance evenmin goed deed.

Goed nieuw is er gelukkig ook, Corning realiseerde een zeer gunstig eerste kwartaal en de koers steeg tot een nieuw hoogtepunt. Hetzelfde gold voor Alibaba, Airbus, AMG en –onverwacht- ABNAMRO.

Per de maandultimo bedroeg de cashpositie van het fonds ca. 13 %.

Den Haag, 1 mei 2017

Michiel Goris

Download het volledige maandbericht van april 2017 (PDF)