• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Fondsperformance

Het fonds boekte in juni 2017 een rendement van 0,00 %. Het rendement voor het lopend boekjaar is 6,59 % en het cumulatieve rendement sinds oprichtingsdatum (1 mei 2008) bedraagt 130,04 %. Deze rendementen zijn na kosten.

Marktontwikkelingen afgelopen maand

Voor het eerst sinds het najaar van 2016 daalden de aandelenmarkten over een breed front. Twijfels over de hoge waarderingen van vooral technologieaandelen, een stevig dalende dollar, dalende olieprijzen en de wake up call dat de centrale banken niet eindeloos zullen doorgaan met het opkopen van enorme hoeveelheden obligaties zorgden voor een nerveuze stemming.

Vooral de koersdaling van de dollar viel in het oog. De dollar heeft sinds 1 januari meer dan 8 % aan waarde ingeleverd ten opzichte van de euro. Dat zijn geen alledaagse verschuivingen. De Amerikaanse aandelenmarkt heeft het bijzonder goed gedaan in de eerste helft van het jaar met een winst van ruim 8 % voor de S&P 500 index, maar als euro belegger ben je daar niets mee opgeschoten vanwege een valutaverlies van gelijke grootte. Overigens is de winst van de Amerikaanse aandelenmarkt grotendeels op het conto te schrijven van grote technologie-bedrijven als Apple en Facebook. De brede markt presteerde aanzienlijk gematigder dan de index doet veronderstellen.

De Europese aandelenmarkt presteerde dit eerste halfjaar ook prima met een plus van 4,41 % voor de Stoxx Europe 600 index.

Portefeuilleontwikkeling en mutaties.

Onze portefeuille hield deze maand de voeten droog ondanks de dalende markten. De vorige maand gekochte bescherming tegen koersdaling, de verkochte call opties op de index en de cashpositie zorgden voor een dempende werking. Daarenboven boekten enkele posities van ons fonds mooie winsten in deze markt. Hoogvlieger was Alibaba met een koersstijging deze maand van 15 %, daarmee komt de jaarwinst op 60 %. Alibaba presenteerde op de jaarlijkse investeerders dag een wel zeer rooskleurig toekomstbeeld wat de fantasie van beleggers prikkelde. Door deze ontwikkelingen is Alibaba de grootste positie van ons fonds geworden. Een opvallende daler deze maand was Ahold. Het nieuws dat Amazon een upmarket detailhandelsketen in de VS koopt zorgde voor een paniekstemming. Ahold verloor deze maand 15 %, wat erg veel is voor een dergelijk defensief bedrijf. De positieve kant van dit nieuws, namelijk dat zelfs Amazon erkent dat 100 % online niet werkt in de foodretail, wordt niet opgepikt. Beleggers zijn bang voor een prijzenslag in de VS. Op de huidige koers van Ahold ziet ons fonds vooral kansen. We kochten aandelen en verkochten ook een aantal putopties. De vorige maand verkochte callopties op de AEX index werden aan het einde van de maand met een mooie winst gesloten. De resterende premie bedroeg nog slechts 15 % van de oorspronkelijke opbrengst. Ook werd aan het einde van de maand circa een kwart van de gekochte bescherming met winst verkocht. De koersdalingen en de daarmee gekoppelde verhoging van de volatiliteit zorgden voor meer aanvaardbare premies op indexderivaten. Dit was voldoende aanleiding om een aanvang te maken met het aan het werk zetten van een deel van de liquiditeiten in de vorm van het verkopen van putopties op de index. Onze positie in Micron beleeft een geweldige comeback. Voor een klein gedeelte is deze maand winst genomen en de opbrengst werd herbelegd in het dit jaar teleurstellend presterende bedrijf Mosaic.

De zwakke omstandigheden in de olie-industrie waren aanleiding om de positie in Transocean volledig af te wikkelen. Na in mei de puts te hebben gesloten, werden deze maand de aandelen verkocht en de uitstaande calls gesloten. We realiseerden een hoog rendement op deze positie. Ook de putopties op Shell werden deze maand teruggekocht. Ook hier was sprake van een hoog gerealiseerd rendement. Tenslotte werd een positie ingenomen in long calls op Teva. In het geval van een koersherstel van Teva zal ons fonds bovenmatig profiteren.

De netto cashpositie van het fonds bedroeg per de maandultimo ca. 11 %.

Graag attendeer ik de lezer op het halfjaarbericht wat naar verwachting rond 20 juli a.s. op de website van ons fonds beschikbaar zal zijn.

Den Haag, 1 juni 2017

Michiel Goris

Download het volledige maandbericht van juni 2017 (PDF)