• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Fondsperformance

Het fonds boekte in januari 2018 een rendement van 1,50 %. Vanaf oprichtingsdatum (1 mei 2008) bedraagt het cumulatieve rendement van het fonds 154,30 %.

Marktontwikkelingen afgelopen maand

Aanvankelijk een vliegende start op de aandelenmarkten dit nieuwe jaar. In de laatste week van januari werd wat gas teruggenomen en resteerden wat meer bescheiden plussen. Niettemin een mooi begin en als de beurswijsheid “so goes january so goes the year” zijn voorspelling waarmaakt zitten we goed voor de rest van het jaar. Maar zo simpel is het natuurlijk niet.

Met stijgende verbazing wordt gekeken naar de dalende dollarkoers (alweer meer dan 3,50 % deze maand) in combinatie met een stijgende 10 jaars rente in de VS. De 10 jaars rente liep deze maand met 0,30 % op tot 2,70 %. Voor de liefhebbers van charttechnische analyse is de Langetermijn grafiek van de 10 jaars rente in de VS een voorbeeld van trend omkeer. Het jarenlange patroon van alsmaar verder dalende rente is gekeerd en volgens de grafiek moet gerekend worden op hogere rente voor de toekomst. Dat wil overigens niet zeggen dat de rente heel hard zal stijgen maar het 3 à 4 % niveau is binnen bereik. Voor het eerst sinds de financiële crisis is het denkbaar dat er weer een rentealternatief ontstaat voor de Amerikaanse belegger. Ons fonds houdt terdege rekening met deze mogelijkheid en dat vertaald zich in een voorzichtiger beleggingsbeleid met een hoger dan gebruikelijke kaspositie

Portefeuilleontwikkeling en mutaties.

Teleurstellend nieuws van de Nederlandse startup Avantium. De bouw van de fabriek voor biobased plastic wordt met minimaal twee jaar vertraagd vanwege problemen met het productieproces. Dat is een zware tegenvaller en niet conform wat beloofd is met de emissie van maart vorig jaar. Voldoende reden om de aandelen te verkopen en het verlies te pakken. We kwamen er nog relatief genadig vanaf. Na verkoop van ons belang is het aandeel met nog eens zo’n 20 % in waarde gedaald. Niettemin een teleurstellende en fiks verlieslatende belegging. Vanwege de renteontwikkelingen in de VS is besloten om de positie in Aegon uit te breiden. Dit is gerealiseerd in de vorm van het kopen van aandelen in combinatie met een short strangle in opties met december 2018 als expiratiemaand.

De positie in Gazprom werd eveneens uitgebreid. In de vorm van het schrijven van putopties op de AEX is een synthetische belegging in de Nederlandse aandelenmarkt gecreëerd. De sterke koersstijging van het aandeel AMG en de aantrekkelijke optiepremies op dit aandeel gaf aanleiding om een aantal callopties op de aandelen te verkopen. De opties expireren in juni aanstaande. Circa een derde van het aandelenbezit is verschreven. Per de maandultimo bedroeg de cashpositie na verrekening van synthetische beleggingen ca. 16 %.

Ik wens de lezer van het maandbericht een gezond en voorspoedig 2018 toe!

Den Haag, 31 januari 2018

Michiel Goris

Download het volledige maandbericht van januari 2018 (PDF)