• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Marktontwikkelingen afgelopen maand

Het eerste kwartaal zit erop en geconstateerd moet worden dat na een lange periode van rust de onzekerheid weer terug is in de aandelenmarkten. Gemiddeld daalden de koersen in Europa met ca. 4 %, met als negatieve uitschieters de Engelse en Duitse beurs met verliezen van respectievelijk 8 en 6 %. De Amerikaanse beurs was milder gestemd met een verlies voor de S&P 500 index van krap 2 %. De dollar werd in dit kwartaal ca. 2 % minder waard ten opzichte van de euro. De toegenomen onzekerheid wordt toegeschreven aan angst voor oplopende rente in de VS en het wapengekletter van president Trump inzake de internationale handel. Macro-economische cijfers over zaken als werkgelegenheid, inflatie, consumptie en productie zijn evenwel onverminderd positief. De winstontwikkeling van het bedrijfsleven is eveneens positief. Commotie rond misbruik van gebruikersgegevens bij Facebook was voldoende aanleiding voor roering in de technologiesector. Voor het eerst sinds tijden waren er fikse koersdalingen voor de FAANG aandelen.

Het is altijd weer de vraag of de soep inderdaad zo heet gegeten wordt. In de VS is de aanvankelijke paniek over de rentestijging al weer enigszins bekoeld. De grens van 3 % voor de 10 jaars rente werd niet overschreden, sterker, de rente is alweer op zijn terugtocht met een laatste stand van 2,75 %. En dat is ca. 0,25 % hoger dan bij de start van het jaar. Rest de commotie rond de plannen van Trump om de eigen markt verregaand te beschermen met handelsbarrières. Of dit beleid wel of niet goed is voor de VS laat ik in het midden, maar ik denk dat de macht en invloed van het internationale bedrijfsleven en dat van China zodanig is, dat hier voor Trump hooguit een pyrrusoverwinning inzit.

Portefeuilleontwikkeling.

De eerste twee maanden van dit jaar kon onze portefeuille zich nog onttrekken aan de negatieve trend maar deze maand lukte dit niet meer. Vooral onze grondstof gerelateerde belangen moesten het ontgelden, zo ook onze posities in het bankwezen.

Het aandeel Micron maakte deze maand aanvankelijk een fikse koerssprong, geholpen door koersdoelverhogingen van analisten. De koersstijging werd aangegrepen om voor de helft van de positie calls op dit aandeel te verkopen. De calls hebben een zeer aantrekkelijke premie. De call Micron oktober 2018 met een uitoefenprijs van 60 werd verkocht voor een premie van ca. 7,50 $ per aandeel. Eerst bij een koers van Micron boven de 67,50 laten we winst liggen. De koers van Micron per 31 maart was 52. Gedurende de maand heeft het aandeel zelfs even boven de 60 genoteerd.

De koersdaling bij AMG gaf aanleiding om het belang te vergroten. Er werden zowel aandelen gekocht als puts geschreven. De in januari verkochte calls op AMG zijn al grotendeels verdampt en zullen voor de jaarvergadering op 3 mei aanstaande worden teruggekocht.

Ook werd deze maand een synthetisch belang genomen in de Euro Stoxx 50 index.

Den Haag, 3 april 2018

Michiel Goris

Download het volledige maandbericht van maart 2018 (PDF)