• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

2016 was een bevredigend jaar voor ons fonds. Zowel ten opzichte van onze benchmark als ten opzichte van het Europees gemiddelde scoorde ons fonds ruimschoots beter.

En alweer een maand waarbij de aandelenindices pas op de plaats maakten. Vorige maand schreef ik: “net als in augustus bleven de aandelenindices nagenoeg onveranderd maar was er veel vuurwerk op individueel niveau”. Deze zinsnede kan naadloos in dit maandverslag worden gevoegd.

En alweer een maand waarbij de aandelenindices pas op de plaats maakten. Vorige maand schreef ik: “net als in augustus bleven de aandelenindices nagenoeg onveranderd maar was er veel vuurwerk op individueel niveau”. Deze zinsnede kan naadloos in dit maandverslag worden gevoegd.

Net als in augustus bleven de aandelenindices nagenoeg onveranderd maar was er veel vuurwerk op individueel niveau.

Een zeldzaam rustige maand voor de financiële markten. De markten waren blijkbaar met vakantie en dat is wel zo prettig in deze periode waarin de meeste mensen eveneens vakantie vieren, zo ook uw fondsbeheerder.

Overgaan tot de orde van de dag. Dat is denk ik de beste omschrijving van het gedrag van de aandelenmarkten de afgelopen maand. De focus lag deze maand vooral op de stroom aan halfjaarcijfers die de markt te verwerken kreeg.

De zenuwen van de belegger zijn het afgelopen halfjaar behoorlijk op de proef gesteld met fikse koersdalingen in het begin van dit jaar en de paniekerige reactie direct na de uitslag van het Britse referendum van 23 juni.

Het enige wat deze maand als verrassend mag worden omschreven is de uitspraak van de Amerikaanse centrale bank dat een renteverhoging er toch wel voor deze zomer in lijkt te gaan zitten. De markt had deze renteverhoging op z’n vroegst ergens in het najaar verwacht.

Het sentiment op de beurzen werd deze maand vooral gedreven door de kwartaalresultaten. De veelgeplaagde bankensector liet wat herstel zien naar aanleiding van de gepubliceerde kwartaalcijfers. In grote lijnen vielen de cijfers van banken mee, de markt had zich opgemaakt voor slechtere resultaten.

Voor de zoveelste keer met dank aan de ECB konden de aandelenmarkten de opgelopen verliezen enigszins inlopen. De ECB kondigde een aantal extra verruimende monetaire maatregelen aan, onder andere het invoeren van een “geld toe loket” voor banken die bij de ECB lenen en dit vervolgens als krediet in de private sector uitzetten. Het moet niet gekker worden.

Weer een maand met veel hectiek op de beurzen. Gedurende de maand fikse verliezen die uiteindelijk grotendeels werden ingelopen. De Eurostoxx 50 index daalde deze maand met ca. 3 % waarmee het verlies voor dit jaar op ca. 10 % komt. Net als in januari deed onze AEX het relatief goed met een bescheiden verlies van 1,5 % voor deze maand en ca. 4 % voor het jaar. De AEX is hiermee dit jaar een van de best presterende indices binnen Europa.

Een zeldzaam slechte start van het jaar voor de aandelenbeurzen. Onze Nederlandse AEX kwam er met een verlies van circa 2,50 % nog genadig vanaf maar elders waren de verliezen veel groter. China verloor ruim 20 %; Duitsland circa 9 % en de Eurostoxx 50 index leverde 7 % in.