• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Een mooie maand voor ons fonds en ook een bevredigend jaar. De aandelenmarkten presteerden dit jaar wereldwijd uitstekend. De VS spanden de kroon met een winst van ruim 20 %. Europa deed het wat rustiger aan met een resultaat van ca 10 %. Ook in Azië werden aantrekkelijke rendementen gemaakt met als uitschieter Japan met 20 % koersresultaat.

Over het algemeen gunstige derdekwartaalcijfers van bedrijven waren de drijvende kracht achter de ook deze maand weer oplopende aandelenmarkten. De uitspraak van de ECB dat een renteverhoging “achter de horizon” ligt, deed de markt uiteraard ook geen kwaad.

Over het algemeen gunstige derdekwartaalcijfers van bedrijven waren de drijvende kracht achter de ook deze maand weer oplopende aandelenmarkten. De uitspraak van de ECB dat een renteverhoging “achter de horizon” ligt, deed de markt uiteraard ook geen kwaad.

De aandelenmarkten waren deze maand in een prima stemming. Vooral Europa deed van zich spreken met een winst van circa 4 %. In de VS steeg de S&P 500 met circa 2 %

Augustus is vakantiemaand en dat was het dit keer ook op de financiële markten. Aandelen-, valuta-, en rentemarkten vertoonden slechts geringe schommelingen. Als er roering was, dan was dat gebaseerd op gepubliceerde halfjaarcijfers die niet conform de verwachting van de markt waren.

De markten werden in deze verslagmaand voornamelijk gestuurd door de halfjaarcijfers die door vele bedrijven werden gepubliceerd. Op uitzonderingen na, overheerst het beeld van stijgende omzet- en winstontwikkeling. De positieve ontwikkelingen op macro-economisch front beginnen door te werken op microniveau.

Voor het eerst sinds het najaar van 2016 daalden de aandelenmarkten over een breed front. Twijfels over de hoge waarderingen van vooral technologieaandelen, een stevig dalende dollar, dalende olieprijzen en de wake up call dat de centrale banken niet eindeloos zullen doorgaan met het opkopen van enorme hoeveelheden obligaties zorgden voor een nerveuze stemming.

Wederom een vriendelijke stemming op de aandelenmarkten. De aandelenindices liepen verder op, ondanks de tegenwind die aandelen in de energiesector ondervonden van de druk op de olieprijs.

De uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gaven de aandelenmarkt voldoende geruststelling dat net als recentelijk in Nederland, de rechts-populistische beweging geen meerderheid gaat halen.

Na Unilever was het deze maand de beurt aan AkzoNobel om belaagd te worden door een Amerikaans bedrijf.

Het maandbericht verschijnt deze maand enkele dagen eerder dan gebruikelijk in verband met vakantie van uw beheerder.

Een lichte terugval van de Europese aandelenmarkten als reactie op de uitbundige stijgingen van de laatste twee maanden van 2016.