• Benoordenhoutseweg 23
  • 2596 BA Den Haag
  • 06 22 77 06 16

Marktontwikkelingen afgelopen maand

De Europese beurzen gaven deze maand het in de maand juli herwonnen terrein weer net zo makkelijk prijs. Het blijft dit jaar kwakkelen op de Europese beurzen. Dat geldt voor vele aandelenmarkten met uitzondering van de Amerikaanse markt. De S&P 500 index tikte deze maand haar zoveelste all time high aan. Het ontbreken van grote Tech ondernemingen in Europa verklaart goeddeels het verschil in performance.

De laatste golf halfjaarcijfers die deze maand werden gepubliceerd bevestigden over het algemeen de blakende gezondheid van het bedrijfsleven op dit moment. De focus van de markt ligt evenwel op het handelsconflict, Italië, de turbulentie in diverse opkomende markten en de rente in de VS. Allemaal kwesties waar de gemiddelde belegger onrustig van wordt.

Portefeuilleontwikkeling.

Onze portefeuille deelde mee in de malaise. Ons grote belang in AMG had last van winstnemingen en daalde deze maand met ca. 15 % en is daarmee terug bij af ten opzichte van 1 januari. De geschreven calls op AMG verzachten de pijn enigszins. Ook Alibaba zakte bovengemiddeld in koers ondanks de publicatie van kwartaalcijfers die een omzetgroei van maar liefst 60 % lieten zien. De recente aanschaf van aandelen Panasonic had achteraf gezien beter een maand uitgesteld kunnen worden. De koers daalde deze verslagmaand met nog eens zo’n 6 procent, nadat er in eerdere maanden al ruim 20 % aan koersdaling werd gerealiseerd. EDF, Mosaic en Teva konden rekenen op enthousiasme van beleggers na publicatie van de halfjaarcijfers.

Per de maandultimo bedraagt de cashpositie na verrekening van uitstaande derivaten ca. 16 %.

Den Haag, 3 september 2018

Michiel Goris

Download het volledige maandbericht van augustus 2018 (PDF)